ZELENÝ ČAJ

Je tradičním čajem v Číně i v Japonsku. Má velmi blahodárné účinky na lidský organismus.

Zelný čaj se stejně jako černý získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Obsahuje větší množství tříslovin, chuť je díky tomu hořčejší.

Vitamíny a minerální látky zůstávají uchovány.

Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60°C - 80°C.

Optimální doba louhování je 1-3 min. Barva nálevu má různé odstíny zelené. Obsah kofeinu v zeleném čaji je nižší než v černém.

 

ROOIBOS

Čaj získaný z luskovité rostliny aspalathus linearit, která pochází z Jižní Afriky. Ihned po sběru se listy i větve rozdrtí na velmi drobné kousky, poté fermentují a suší na slunci. Nápoj má charakteristickou tmavě čevenou barvu a lehce nasládlou chuť. Čaje rooibos obsahují vitamín C a řadu minerálních látek, např. měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík. Stejně jako zelený a černý čaj obsahují směsi s rooibos antioxidanty, a proto jsou součástí zdravého životního stylu. Rooibos je bezkofeinový nápoj, tudíž je vhodný i pro děti.

Doba louhování zhruba 5 minut.

 

ČERNÝ ČAJ

Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku Camellia sinensis a pochází z Číny. Vyrábí se stejně jako např. zelené čaje, ale prochází delší fermentací. Díky tomu má silnější vůni a výraznejší chuť. Čaj má prospěšné účinky na naše zdraví. Barva nálevu má hnědé zabarvení, často s červenými odstíny.

Optimální doba louhování 3-4min.

 

BÍLÝ ČAJ

Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Důvodem je jeho lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus, protože obsahuje účinné antioxidanty. Pro jeho zpracování se používají pouze nejmladší pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím. Po sběru se čajové pupeny nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci.

Nálev z bílého čaje je světlý, louhujeme déle než zelený čaj, záleží na naší chuti.

 

HONEYBUSH

Honeybuch pochází z Jihoafricné republiky. Za svůj název vděčí chrakteristické medové vůni svých žlutých květů. Proces zpracování je obdobný jako u Rooibosu, po sklizni následuje řezání, fermentace a až poté sušení. Podle dosavadních výzkumů je Honeybush bohatý na minerály, antioxidanty a stopové prvky. Pomáhá předcházet civilizačním chorobám.

Neobsahuje žádný kofein a třísloviny, proto je vhodný i pro děti.